Safesky Slovensko Poprad Marco Air
Safesky Tatry Slovensko flight Marco Air

SafeSky: bezplatná letecká aplikácia pre sledovanie prevádzky

Belgicko-francúzsky tím pilotov vyvinul pre pilotov aplikáciu SafeSky, ktorá umožňuje sledovať okolitú leteckú prevádzku a zároveň vysielať polohu vášho lietadla ostatným pilotom.

Aplikácia je kompatibilná so systémami ADS-B, FLARM a OGN a zobrazuje prevádzku od veľkých dopravných lietadiel až po klzáky, športové lietajúce zariadenia, drony, UAV a letecké modely. V prípade, že lietadlo nie je vybavené systémami ako je ADS-B, FLARM a OGN, pilot môže anonymne zdieľať svoju polohu pomocou aplikácie SafeSky. SafeSky má aj funkciu upozornenia v prípade, že sa iné lietadlo nachádza príliš blízko. Aplikácia bola testovaná v Belgicku a Francúzsku a zaregistrovalo sa na ňu už viac ako 10 000 pilotov s rôznymi typmi lietadiel. Aplikácia je dostupná aj pre zvyšok Európy a získala podporu Agentúry Európskej únie pre bezpečnosť letectva (EASA).

SafeSky je veľmi jednoduchá na používanie, za letu využíva mobilnú internetovú sieť. Intenzívne testovanie na všetkých typoch lietadiel ukázalo veľmi vysokú účinnosť pokrytia (priemerne 90 %) vo všetkých možných prostrediach ako sú nížiny a hory, rovnako ako extrémne nízku spotrebu dát.“ uviedla spoločnosť SafeSky.

Aplikácia je zdarma a je dostupná na App Store a Google Play. Používatelia si môžu za 34,99 € ročne zakúpiť ďalšie užitočné funkcie, ako je prepojenie s navigačnými systémami (SkyDemon, ForeFlight, EasyVFR, SDVFR) a anti-kolíznymi zariadeniami (SkyEcho, Stratux, FLARM), vytvorenie virtuálneho hangáru v prípade, že lietate na viacerých lietadlách, funkciu interkomu pre posielanie správ a zobrazenie vašich priateľov, ktorí sa práve nachádzajú vo vzduchu. SafeSky aplikácia má tri kľúčové prvky: bezplatnosť, kompatibilitu so systémami, ako sú ADS-B, FLARM a OGN a anonymitu.

www.safesky.app/en

Share this post

Comments (2)

  • LEON Reply

    Děkuji za pěkně napsaný článek. Ještě dodávám, že aplikaci SafeSky mohou využívat také letečtí modeláři a uživatelé dronů, pro které byla do SafeSky přidána v tvorbě vlastního letadla možnost zvolit UAV (bezpilotní letadlo). Pilotům se pak poloha leteckého modeláře zobrazí jako symbol dronu (kvadrokoptéry), mají tak povědomí, že se v tomto prostoru vyskytuje dron (respektive letecký model) a modelář je zase díky aplikaci SafeSky upozorněn na přibližující se letadlo.
    Viz https://www.rcfree.eu/viewtopic.php?f=23&t=934

    26. júna 2024 at 8:13
    • Marek Reply

      Ďakujeme za informáciu Leon. Článok budeme aktualizovať.

      26. júna 2024 at 18:24

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *